WAAROM DRAAGT SINTERKLAAS VAN DIE VREEMDE KLEREN?

Sinterklaas is een bisschop “een belangrijke man in de katholieke kerk” en die hoort zich deftig te kleden. Het past niet bij Sinterklaas om in een spijkerbroek en een trui op het dek van de Pakjesboot te staan. Een mooi pak is natuurlijk ook netjes, maar dan herken je Sinterklaas niet meer. Die speciale kleren maakt Sinterklaas extra bijzonder.

Heeft Sinterklaas maar één staf?
Sinterklaas heeft er wel vijf, want soms gaat een staf stuk of kan de Sint hem niet vinden. Ondeugende Pieten spelen wel eens een spelletje met de staf, gelukkig heeft Sint dan nog reservestaffen, en pakt hij snel een andere.

Waar koopt Sinterklaas zijn kleren?
Soms gaat sinterklaas winkelen voor nieuwe schoenen, handschoenen en onderbroeken, maar een mantel en mijter vind je niet in een gewone winkel. Daarom laat hij zijn kleren speciaal door een kleermaker maken. De kleermaker meet Sinterklaas dan met een lang lint helemaal op: zijn armen, benen, borst en buik.

Hoeveel mijters heeft Sinterklaas?
Net als jij wil Sinterklaas niet altijd hetzelfde aan. Sinterklaas heeft dus een heleboel mijters. De mijters lijken allemaal op elkaar, maar ze zijn toch echt verschillend. Kijk maar eens goed naar het kruis, de linten en de versierde gouden randen. Alleen de werkmijter van Sinterklaas ziet er heel anders uit. Deze draagt Sinterklaas bijvoorbeeld als hij aan het werk is in het Sinterklaashuis. Eigenlijk lijkt de werkmijter net een stoere pet.

De kleren van de Sint

Mijter
De muts heeft de vorm van een huis met een puntdak. De randen zijn versierd met goud en edelstenen en voorop staat een kruis.

Mantel 
Een wijde, roodfluwelen cape die de grond bijna raakt en versierd is met gouden biezen en gouddraad.

Stola
Dit is een lange smalle sjaal van rode stof die statig om de nek van Sinterklaas hangt, met aan de onderkant een mijter of een kruis.

Tabberd
Dit is de lange jurk/broekrok tot op de enkels. Meestal is de tabberd paars van kleur. De tabberd is langer dan de albe.

Albe of hemd
Een wit gewaad met lange mouwen. De Albe of hemd draagt Sinterklaas over zijn tabberd heen.

Handschoenen
Chique witte of paarse handschoenen. Sinterklaas draagt ze in Nederland tegen de kou.

Staf
De staf is lang, heeft een blinkend gouden kleur en bovenin zit een prachtige krul.

HET SINTERKLAASHUIS

Als Sinterklaas in Nederland is kom je de goedheilig man overal tegen. Hij zit in kinderwinkels. Komt op school. Neemt kinderen op schoot in de crèche. Hij is overal.

En dan moet hij nog eens lenig zijn om op die daken te klauteren én de juiste chocolade kiezen én het coolste speelgoed zoeken.

Bij kinderen komen er (begrijpelijk) veel vraagtekens boven bij die overvloed aan sinten en pieten.

“Papa, waar woont de Sint?” is één van die meest gestelde vragen.

Het is geen geheim meer dat Sinterklaas een eigen huis in Franeker heeft. Het huis van Sinterklaas is niet alleen handig voor als Sinterklaas in Franeker moet zijn, Sinterklaas vindt het ook nog eens super leuk om visite te krijgen als hij een keer vrij is. Daarom stelt Sinterklaas zijn huis af en toe open voor gezellige bezoekjes.

In Franeker, verblijft Sinterklaas vanaf 18 november tot 5 december in zijn winterresidentie. Het Stadhuis word tijdelijk omgevormd tot een Sinterklaashuis waarbij alles draait rond Sinterklaas en z’n pieten.

Het statige gebouw is toegankelijk vanaf het Raadhuisplein. Via de majestueuze trap en de grote houten deuren treed je binnen in de grote hal. Het paleisachtige voorkomen wekt zowel bij de kinderen als ouders ontzag en er hangt echt een soort magie. Het is leuk om de verwondering in de ogen van je kind terug te vinden.

Op de statige houten trappen  en vides liggen cadeaus en pepernoten. De grootste kamer is de kamer waar Sinterklaas werkt. Aan een lange statige tafel, omringt met stoelen voor de Pieten. Met op het einde de werkstoel van sinterklaas!  Op ons pad komen we vriendelijke pieten tegen die de kinderen wat bij brengen of vermaken.