Glutenvrije Pieten aanwezig bij Sinterklaas intocht Franeker

In Nederland zijn ruim 10.000 kinderen die om medische redenen een strikt en levenslang glutenvrij dieet moeten volgen. De intocht van Sinterklaas is voor hen niet altijd feestelijk. Ze mogen de kruidnoten niet eten en highfiven met de Pieten gaat ook al niet (kruimels op de handschoen). Wij als Stichting Sinterklaas Intocht Franeker gaan daar in Franeker met hulp van de NCV, helpen daar verandering in te brengen.

Sinterklaasintocht voor alle kinderen

Tijdens de intocht van Sinterklaas wordt meestal geen rekening gehouden met kinderen met coeliakie. En dat moet veranderen, vinden de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV)  en het SSIF. Een Sinterklaasfeest is juist voor alle kinderen! De NCV springt daarom, net als voorgaande jaren, op de bres voor deze kinderen en probeert door het hele land Glutenvrije Pieten bij Sinterklaas Intochten aanwezig te laten zijn. Deze speciale Pieten delen glutenvrije kruidnoten uit aan kinderen met coeliakie.

Wat is de Glutenvrije Piet en wat moet je doen?

De Glutenvrije Piet is een samenwerking van de NCV en oa de Stichting Sinterklaas Intocht Franeker. In Franeker zijn het onze 2 koks-pieten. Kinderen met coeliakie kunnen op de website van de Nederlandse Coeliakie Vereniging een kleurplaat en een vlag downloaden. Hierdoor herkent de koks-piet de kinderen. De glutenvrije kruidnoten die de koks-pieten bij zich hebben, worden vooraf met zorg verpakt in kleine plastic zakjes, zodat er geen kruisbesmetting met het reguliere strooigoed kan ontstaan. Er worden geen losse glutenvrije pepernoten uitgedeeld. De kruidnoten van Liberaire zijn vrij van gluten, tarwe, lactose, koemelk en pinda. We hopen op de manier zoveel mogelijk kinderen met pepernoten te kunnen bereiken.

Heb je nog meer vragen over de Glutenvrije Pieten? Neem dan contact met ons op via info@sinterklaasfraneker.nl

glutenvrije-piet-Franeker