Ook dit jaar weer glutenvrije Pieten in Franeker.

Op 18 november komt Sinterklaas aan bij de Turfkade in Franeker. Wij als Stichting Sinterklaas Intocht Franeker vinden het heel belangrijk dat zoveel mogelijk kinderen kunnen genieten van de intocht.

Onze Glutenvrije Pieten dragen een speciale NCV tas, met daarin de glutenvrije kruidnoten, zodat ze niet vermengd worden met ander snoepgoed. Onze Kokspieten hebben dit jaar opnieuw glutenvrije pepernoten bij zich. Je herkent ze vast!

glutenvrije-piet-Franeker

Hoe herkent de glutenvrije Piet jou?

Print de vlag die je kunt downloaden via onderstaande QR-code, hang ‘m aan je pietenmuts of plak ‘m om een stokje heen. Als je ‘m goed omhoog houdt, ziet Glutenvrije Piet dat jij de glutenvrije kruidnoten mag hebben!  Verwacht je slecht weer? Dan is lamineren een goed idee.

Waarom Glutenvrije Piet?

In Nederland heeft 1 op de 100 kinderen de auto-immuunziekte coeliakie. Zij moeten om medische redenen een strikt en levenslang glutenvrij dieet volgen. De intocht van Sinterklaas is voor hen niet altijd feestelijk. Ze mogen de kruidnoten niet eten en high-fiven of een box met de Pieten gaat ook al niet, want van kruimels op de handschoen worden zij al ziek.

Sinterklaasintocht voor alle kinderen

Stichting Sinterklaas Intocht Franeker en de Nederlandse Coeliakie Vereniging vindt dat de intocht van Sinterklaas een onbezorgd feest moet zijn voor alle kinderen! Daarom probeert de NCV door het hele land Glutenvrije Pieten bij Sinterklaasintochten te laten meelopen. Dos ook in Franeker. Deze speciale Pieten richten zich alleen op de kinderen die glutenvrij moeten eten. Zij hebben voor hen verpakte glutenvrije kruidnoten bij zich en geven hen aandacht. Op de foto, een high-five of een dansje, net als alle andere kinderen maar dan glutenvrij en zonder kruisbesmetting!

Bakpieten glutenvrij