‘Een prachtige traditie…’

 Theo Smit is in het dagelijks leven locatieleider van het bedrijf Sijperda Verhuur. Een drukke baan, omdat het materiaal voor de oplevende bouw bijna niet aan te slepen is. “Dat is een goede zaak natuurlijk, maar inderdaad een drukke regelbaan”.

Het feit dat Theo Smit al jarenlang als vrijwilliger actief is voor het Sinterklaasfeest van Franeker is niet zo vreemd. Zijn ouders Peter en Marjan Smit waren altijd nauw betrokken met het evenement. Reden dat Theo Smit in zijn jeugd de rol van Piet speelde. En nu, jaren later, is hij voorzitter van de Stichting Sinterklaas Intocht Franeker. Hiermee neemt hij het stokje over van Bert Bloemsma.

Alles is anders dit jaar, ook de intocht van Sinterklaas. De organisatie van de intocht in Franeker heeft een beslissing gemaakt: geen fysieke Sinterklaasintocht dit jaar! Er blijven nog wel wat fysieke activiteiten staan voor 5 december, maar zoals het anders zou gaan kan het niet.

Voorzitter Theo Smit  zegt dat er al in maart voor het eerst overlegd wordt over de intocht. “Wij namen het automatisch al wat mee: wat moeten wij doen als het niet kan? Op den duur werd het steeds duidelijker dat het niet kan. Dan hak je de knoop op een bepaald moment door: zo gaan we niet verder. Want je hebt ook tijd nodig voor de voorbereiding.”

Intocht op film

Een plan B dus. Maar hoe moet dat eruit zien? “Wij zijn al druk bezig met het uitschrijven van een verhaallijn waar onze aanpak in staat. Daarmee maken wij filmopnames die de kinderen van Franeker en daarbuiten kunnen bekijken, zodat er toch een beetje een intocht is”, zegt Smit. Hij had het liever anders gezien, maar ja. “Een fysieke intocht kan dit jaar gewoon niet, hoe graag wij het ook willen. Het is gewoon niet handig.”

Sinterklaashuis met plexiglas

Er zijn altijd zo’n drie weken met activiteiten in de weekenden. “Anders waren er Oud-Hollandse spelletjes, nu moeten wij het anders doen. Zo zetten wij in het stadhuis van Franeker plexiglas neer zodat kinderen toch nog langs kunnen komen in het Sinterklaashuis waar hij verblijft.”

Voor de vrijwilligers is het ook even anders. Smit: “Je zit met elkaar om tafel en je gaat met dit plan verder. Voor de ene is het even omschakelen, de ander komt direct met ideeën. Het blijft een kinderfeest. Maar dit jaar moet het even anders dan anders.” Niets doen was echter geen optie. “Wij doen het al zo lang en er is zo’n enthousiaste groep vrijwilligers. Zoiets moet doorgaan.”

Ik hoop dat u allen een geweldige sinterklaastijd zult beleven. Een tijd om samen met familie en vrienden te vieren. Een traditie om te koesteren juist ook in een tijd waarin het kinderfeest tussen volwassenen word bediscussieerd.

Ik wens u een geweldige sinterklaastijd!

Theo Smit