‘Een prachtige traditie…’

Alles is anders dit jaar, ook de intocht van Sinterklaas. De organisatie van de intocht in Franeker heeft een beslissing gemaakt: Sinterklaas en zijn Pieten zullen dit jaar niet per boot aankomen in Franeker op 13 november! Er staat zeker wat op de planning voor de binnenkomst van Sinterklaas! Tevens zullen er nog een paar fysieke activiteiten staan voor 5 december, maar zoals het anders zou gaan kan het niet organisatorisch niet.

Voorzitter Theo Smit  zegt dat er al in maart voor het eerst overlegd wordt over de intocht. “Wij namen het automatisch al wat mee: wat moeten wij doen als het niet kan? Op den duur werd het steeds duidelijker dat het organisatorisch mogelijk gaat worden. Dan moet je de knoop op een bepaald moment door hakken: zo gaan we niet verder. Want je hebt ook tijd nodig voor de voorbereiding.”

Een pan B

Een plan B dus. Maar hoe moet dat eruit zien? “Wij zijn al druk bezig met het uitschrijven van een verhaallijn waar onze aanpak in staat. Tevens zijn wij druk in gesprek met de Gemeente Waadhoeke en de veiligheidsregio. Natuurlijk zitten we nog in een onzekere tijd, vooral nu de “r” weer in de maand is. Wat ik jammer genoeg de laatste tijd vaak lees is dat mensen denken dat er minder mogelijk zou zijn omdat gemeentes / veiligheidsregio’s mogelijk een evenement afkeuren, echter is het vaak organisatorisch moeilijk en lastig om een element door te laten gaan. Voor ons is dat 1 van de redenen dat er geen aankomst zal zijn aan de Turfkade! Het heeft dus echt geen zin om dit jaar te wachten langs de kade. Als mensen in de stad zijn zullen ze echt wel horen waar Sinterklaas binnenkomt.  

Sinterklaas in de Koornbeurs

Er zijn altijd zo’n drie weken met activiteiten in de weekenden. “Anders waren er Oud-Hollandse spelletjes, nu moeten wij het anders doen. Vorig jaar hebben wij in korte tijd “in 1 week” een heel programma in elkaar gedraaid zodat alle  kinderen van de Waadhoeke Sinterklaas kon zien in de Koornbeurs. We hebben hier zoveel goede reacties op gekregen dat we het dit jaar weer gaan organiseren!

Voor de vrijwilligers is het ook even anders. Smit: “Je zit met elkaar om tafel en je gaat met dit plan verder. Voor de ene is het even omschakelen, de ander komt direct met ideeën. Het blijft een kinderfeest. Maar dit jaar moet het even anders dan anders.” Niets doen was echter geen optie. “Wij doen het al zo lang en er is zo’n enthousiaste groep vrijwilligers. Zoiets moet doorgaan.”

Ik hoop dat u allen een geweldige sinterklaastijd zult beleven. Een tijd om samen met familie en vrienden te vieren. Een traditie om te koesteren juist ook in een tijd waarin het kinderfeest tussen volwassenen word bediscussieerd.

Ik wens u een geweldige sinterklaastijd!

Theo Smit